Programma 2010

Onze boekenlijst uit 2010 – Je ziet eerst de schrijver (met soms een biografie), daarna de titel van het gelezen boek (soms met recensie)

  • Kate Atkinson:  One Good Turn – Een goede daad + One Good Turn (Engelstalige recensie)
  • Tatiana de Rosnay; Haar naam was Sarah
  • J.D. Salinger (Engelstalig): De vanger in het graan NRC Boeken
  • Haruki Murakami: Dans dans dans
  • Boeli van Leeuwen: De rots der struikeling
  • Chris Cleave: Kleine bij
  • Siegfried Lenz: Een minuut stilte
  • David Mitchell:  De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet +  Extra info Deshima in de baai van Nagasaki – ooit de kleinste kolonie van Nederland

Extra’s naar aanleiding van het programma 2010:
Op 28-11-2010 hebben we bij Anne de verbouwing van haar huis gevierd met zelfgemaakte vijgentaartjes, brownies, etc..

Over De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet en Hendrik Doeff valt veel te vertellen. Het verhaal gaat over een Nederlander die van 1764 tot 1837 geleefd heeft en een groot deel van zijn tijd in Japan heeft doorgebracht op het eiland Deshima in de baai van Nagasaki, ooit de kleinste “kolonie” van Nederland. Deze stond model voor Jacob de Zoet. Voor iedereen die meer wil weten over Deshima en Hendrik de Doeff is hier een kleine ‘cursus‘ over het Nederlandse kolonialisme. .

Op 17-10-2010 heeft July een prachtig gedicht voorgelezen uit een van de dichtbundels met de titel ver weg” van Konstantínos Kaváfis.
Andere interessante boeken:
Gerbrand Bakker – Boven is het stil
Dik Swaab – Wij zijn ons brein
Cees van Beijnum – Een soort familie
Frida Vogels – de harde kern deel 1-2 (een tweede Voskuil?), Jan Coetzee – Zomertijd.

Op 27-08-2010 werd een nieuw lid verwelkomd, Debby.

30-5-2010 hebben we ‘Dans dans dans’ besproken. Er was zoveel enthousiasme dat een aantal onder ons onmiddellijk een van de vorige boeken van Haruki Murakami wil lezen. Anne beveelt ‘De jacht op het verloren schaap‘ aan. Eigenlijk een boek over wat voorafgaat aan Dans dans dans. Is het verloren schaap niet de Schaapman en wordt ook Kiki hier niet al geïntroduceerd? Volgens haar een aanrader.

Op 16-5-2010 was er een toneelmarathon naar aanleiding van een aantal boeken van Sandor Marai. Vorig jaar hebben we Gloed met veel enthousiasme gelezen. De toneeluitvoering is in verschillende plaatsen te zien. Elaine, Wouter, René en Mieke hebben met veel plezier deze marathon bijgewoond!

Op 20-2-2010 hebben we heerlijk geluncht bij René en Mieke. Aansluitend hebben we gekeken naar de film: Entre les murs.