Programma 2020

boekenkast
LEESLIJST MET DATA IN 2020 

Bij elke schrijver en het te lezen boek zal een hyperlink worden toegevoegd naar een biografie van de schrijver en een boekbespreking.

 

 

 

12-01-2020 – July: Carson McCullers,  De ballade van het treurige café
01-03-2020 – Mieke:  StefanHertmans: De bekeerlinge
19-04-2020 – Elaine: Oek de Jong: Zwarte Schuur
07-06-2020 – Cathalijne: Herman Koch, Finse dagen
30-08-2020 – Anne: Anne Petry, De Straat
11-10-2020 – Flora: Amos Oz, De panter in de kelder
22-11-2020 – Irene: Jens Christian Grøndahl, Portret van een man

Extra informatie bij de bijeenkomst op 12-01-2020:
Wil je  meer lezen van Carson McCullers dan zou je bijvoorbeeld ook het  daarop volgende verhaal ‘ Het hart is een eenzame jager” kunnen lezen.
Bij 30-08-2020: Het boek De Straat heeft heel wat los gemaakt. Hoewel al geschreven in 1946 is het nog steeds behoorlijk actueel. Is de situatie in Amerika wel zo veel ten goede verbeterd? En hoe zit het met ons eigen landje? Wil je meer lezen over de situatie in Amerika, dan levert Steven de Foer, met het boek Amerikanenje heel wat extra informatie. Andere boeken die ter tafel kwamen: Het Gym van Karin Amatmoekrim over de Surinaams Sandra. Wil je er ook iets bij bekijken? Kijk dan naar de film Pursuit of happiness op bijvoorbeeld Netflix.

Extra informatie bij de bijeenkomst op 24-01-2020:
In 2018 lazen we onder andere het boek van Eddy Bellegueule, Weg met Eddy Bellegueule. De Toneelschuur Haarlem heeft dit jaar een prachtig toneelstuk over dit boek in haar programma opgenomen, waar wij op 24 januari naar toe zijn geweest. Zie ook: Weg met Eddy Bellegueule

Extra informatie bij de bijeenkomst op 2020-03-01:
– We hebben kort gesproken over het nieuwste boek van Thomas Piketty ‘Kapitaal en Ideologie’ over zijn uitspraak dat Nederlandse rijken meer vermogensbelasting moeten betalen. Een lezing over dit boek vindt plaats in de Pletterij. Op NPO start is het interview te horen: NPO start, interview . Meer info onder andere in de NRC .
– Interessant programma van de VPRO dat ook via de podcast is te horen, het programma: Nooit meer slapen.
– Wetenschappelijk boek met de historische achtergrond over de 1e kruistocht is het boek ‘De eerste kruistocht van de  Britse historicus Thomas Asbridge.
– Mooie kinderboeken/films: De film Kruistocht in spijkerbroek,  over de kruistochten: Kruistocht in spijkerbroek (recensie boek) Thea Beckman
– Iets heel anders: In Haarlem worden regelmatig  interessante lezingen/bijeenkomsten gehouden over uiteenlopende onderwerpen. Zo was er kortgeleden de première van het concert Voorbij Mauthausen, een vertolking van deze liederen geschreven door de Griek Iakovos Kambanellis op muziek van Mikis Theodorakis . Liesbeth List heeft deze liederen in het Nederlands gezongen. Ze zijn te beluisteren op YouTube. De agenda van de lezingen/voordrachten in Haarlem staat  op Het verhalenhuis.

Extra informatie bij 11-10-2020:
Ter sprake kwam  ook het boek ‘het Churchill complex’ van Ian Buruma onder andere in verband met de relatie tussen de Engelsen en de Palestijnen in de tijd dat de staat Israël tot stand kwam. Vanochtend op Buitenhof is uitgerekend de schrijver geïnterviewd. Het interview is ook te bekijken op YouTube.