Programma 2011

Wat hebben wij in 2011 gelezen? Hieronder is het overzicht.

Wie

Wat (auteur en boek)

July Michael Cunningham – Bij het vallen van de avond – Extra 1 – Interview
Mieke   Ahmet Hamdi Tanpinar  – Het klokkengelijkzetinstituut
Debbie   Arthur Japin – Vaslav
Elaine   Miquel Bulnes+Recensie – Het bloed in onze aderen
Michael   Jonathan Franzen  – Vrijheid
Jaap   Dick Swaab – Wij zijn ons brein
Cathalijne   Michel Houellebecq – De kaart en het gebied
Irene   F.B. Hotz – Proefspel en andere verhalen

Extra’s naar aanleiding van het programma 2011
Op 11-11-2011 hebben wij het boek Proefspel en andere verhalen besproken. Na afloop hebben we samen gekeken naar de verfilming van het boek De tuin van de familie Finzi Contini dat we in 2009 samen hebben gelezen.

Op 03-07-2011 hebben we bij Michael thuis het boek ‘Vrijheid’ besproken. Altijd weer verrassend hoe dat werkt. Veel positieve reacties op het boek en de schrijver, maar ook wat negatieve. Dat maakt het bespreken van een boek in een leeskring nou zo leuk. Al die meningen die heen en weer gaan, maar in ons geval goed geleid door degene die voor ‘dagvoorzitter’ speelt. Omdat het bij Michael thuis was, mocht hij die rol vervullen. Het boek was ook niet zo maar door hem gekozen. Voor hem was het een reis door het verleden. Hij is n.l. opgegroeid in de stad waar het verhaal zich afspeelt en had daardoor een voorsprong; hij kent de bevolking, de klasse waartoe de meeste verhaalfiguren behoren, etc. Leuk om ook daar iets van een insider over te horen. Daarnaast heeft hij prima voor ons gezorgd met koffie, appelgebak, perencake, etc.
Ter afsluiting las Cathalijne nog een gedicht voor van Vasalis, haar lievelingsdichter, genaamd De Trek uit de bundel: Parken en Woestijnen, kwam Anna nog met een dvd op de proppen waar wij al heel lang onze zinnen op hadden gezet: De tuin van de Finzi Contini’s (Nederlands ondertiteld) was voor een appel en een ei te verkrijgen bij Fame in de Kalverstraat in Amsterdam. Daar ligt de dvd te koop voor € 6. Wij hebben hier vorig jaar stad en land voor afgezocht. Op 23-10 gaan we er na afloop van de boekbespreking bij Cathelijne met z’n allen naar kijken.
27-02-2011 zijn we weer bij elkaar geweest en hebben het Klokkengelijkzetinstituut van Ahmed Hamdi Tanpinar besproken. De reacties waren over het algemeen laaiend enthousiast. Wat kan die man schrijven (of eigenlijk: wat kon die man schrijven). Wel een typisch Turkse stijl met veel uitweidingen, maar een zinnen dat hij maakt….! Prachtig. Er werden nog wat tips gegeven voor goede films die op dat moment in de Toneelschuur draaiden: Black Swan, The Kings’ Speech en Biutiful. Stuk voor stuk juweeltjes al zijn de onderwerpen heel verschillend. Aanraders dus.