Programma 2012

De boeken die we in 2012 hebben besproken (en soms ook daarvan afgeleide artikelen, boeken, etc.) staan hieronder vermeld. Bij de schrijvers en titels van de boeken is soms een link beschikbaar voor meer informatie.

Wie

2012

Wat           

Anna 29-01 Anna Enquist: De verdovers
René 18-03 Kathryn Stockett: Een Keukenmeidenroman
Anne 29-04 Hans Fallada: Wat nu kleine man
Debbie 10-06 Tim Krabbé: Wij zijn, maar wij zijn niet geschift
Elaine 02-09 Louis Couperus: De verliefde ezel
Peter 14-10 Carlos Ruiz Záfon: Gevangene van de Hemel
Jaap 18-11 Desiderius Erasmus: Lof der zotheid

Extra’s naar aanleiding van het programma 2012:

02-09-2012 De samenkomst bij Elaine was weer een memorabele: de anecdotes, als vrije associaties kennelijk geluxeerd door de Verliefde ezel van Couperus buitelden door Elaine’s verlichte kamers van wit en zachtgeel  en elk hilarisch gedroomd moment werd, als vanouds door nuchtere Jaap,  de realiteitsdas omgedaan, waarna wij weer, weliswaar tegen trappelend, gevangenen werden van de kille tegenwoordige tijd. (à la Couperus).
Anne bracht ons een gedicht van Lucebert waarin dan eindelijk de bekende versregel ‘Alles van waarde is weerloos  in een context werd geplaatst o.a: men is het kwetsbaarst in dat wat men van waarde acht, of het leven (waarde) is broos , kwetsbaar, vergankelijk…… Laurent Binet, HhhH Himmlers Hersens heten Heydrich Winnaar van de Prix Goncourt du premier roman 2010, aanbevolen door René en Hans Fallada, Alleen in Berlijn, aanbevolen door Anna.

14-10-2012 Het derde deel van Carlos Ruiz Záfon viel ons unaniem tegen. We konden ons niet erg inleven in het verhaal en in één of meer van de personen die in dit boek een belangrijke rol spelen. De achtergrond (Spaanse burgeroorlog) waartegen het boek is geschreven, vonden we niet goed uitgewerkt: wezenlijke informatie, maatschappelijke achtergronden van die burgeroorlog (bijv. bestaat/bestond die Valls?) waren ver te zoeken. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken (bestsellers formule?), geeft een beetje Spaans-surrealistische sfeer weer, maar ook een beetje sprookjesachtig, etc. Op zich mooie ingrediënten voor een spannend verhaal, maar wij waren niet enthousiast over de uitwerking.

Aanraders tijdens deze bijeenkomst:
De schrijver Haruki Murakami heeft een prachtig boek geschreven dat bovendien ook nog eens verfilmd is: Norwegian Wood. Ook bij deze schrijver is de fantasie belangrijk in zijn verhalen, maar … veel beter uitgewerkt. Inlevingsvermogen is niet zo moeilijk. Per Olov Enquist heeft een prachtig boek geschreven getiteld: Bezoek van de lijfarts. Dit boek is verfilmd onder de titel: A royal affaire.