Programma 2025

Leesprogramma met data in 2025

Hieronder vind je het programma voor 2025, voor zover de boeken/auteurs al bekend zijn.

Bij elke schrijver en het te lezen boek is een hyperlink toegevoegd met in ieder geval een biografie van de schrijver en een boekbespreking. Soms is er een link toegevoegd naar een YouTube-filmpje, radio- of TV-programma of iets dergelijks.

Onder het leesprogramma staan soms ook opmerkingen bij boekbesprekingen. Die opmerkingen zijn op datum gerangschikt met ook daar vaak een of meer linken naar boeken, films, etc.

Zoek ook eens in ons archief naar boeken die wij in eerdere jaren hebben besproken.

Leesprogramma 2025

19-01-2025 Annelies: Auteur: Bernhard Schlink, Boek: De Voorlezer
02-03-2025 Debby: Auteur: Haruki Murakami, Boek: De stad en zijn onvaste muren ( Volkskrant recensie)Hebban recensie
13-04-2025 Irene:: Auteur: Stefan Hertmans, Boek: Dius
25-05-2025 René: Auteur: Erin Litteken, Boek: Dochters van Kiev
06-07-2025 July:  Auteur Maddalena Vaglio Tanet, Boek:  Ballade van het bos
14-09-2025 Mieke : Auteur: Sacha Bronwasser, Boek: Luister

Hieronder staan de volgende data in 2025 waarvan echter nog niet de te lezen boeken bekend zijn.
26-10-2025  Elaine: Auteur …, Boek: …
07-12-2025: Cathalijne …, Boek: …

Bij boekbespreking 02-03-2025:
Vandaag een hele mooie vruchtbare ochtend gehad. Er waren mensen die heel enthousiast over het boek waren en mensen die het vreselijk vonden, maar het boek wel uitgelezen hebben). Deze tegenstelling gaf een hele mooie opening voor een bijzondere boekbespreking . Net als ik (Debby) niet het boek kan navertellen, kan ik ook niet vertellen waar wij het over gehad hebben. Er zijn nog wel wat tips naar aanleiding van het boek genoemd: Boeken: De lege spiegel van de Wetering en Nachtbrakers van Murakami
Film: Drive my car, geïnspireerd op het boek

Bij bespreking 25-5:
We hadden wat moeite met dit boek. Het lijkt veel op een Bouquetreeks, maar dan een met een politiek getint verhaal. Het boek bestaat uit 2 paralel beschreven tijdsgewrichten:  rond 1930 het leven onder Stalin en de genocide onder de boeren (bewuste honger creëren met dood van vele Oekraïners tot gevolg) en begin 2000 het liefdesverhaal van de kleindochter en haar dochter waarin het verhaal uit begin 1900 duidelijk wordt.  Waarom niet alleen het verhaal uit het verleden beschreven? Eerlijk gezegd hadden de meesten onder ons de ernst hiervan nog nooit van gehoord. Daar komt het politieke gedeelte zeer tot haar recht: de Holodomor. De romance van de kleindochter hoefde wat ons betreft niet. Dat geeft het verhaal een Bouquetreeks tintje.

Er kwam een aantal andere boeken aan de orde over de Holomodor :
Bloedlanden van  hoogleraar Timothy Snyder
Rode Hongersnood van Anne Applebaum
Holodomor van Patti Gomme: Onder Stalin was de Sovjet-Unie vast besloten het nationalisme van de Oekraïne uit te roeien. Ook wilde men met alle geweld de collectivisatie van de landbouw doorvoeren. Dit resulteerde in een van de ergste misdaden uit de 20ste eeuw. Wie de huidige spanningen tussen de Oekraïne en Rusland wil begrijpen, zal ook kennis moeten nemen van wat men is gaan noemen de Holodomor; de uitroeiing van de Oekraïne in de jaren dertig. Deze immense misdaad heeft tot nu toe onvoldoende aandacht gekregen binnen het Nederlandse taalgebied. De Vlaamse onderzoekster Patti Gomme verbreekt het zwijgen en heeft ook ooggetuigenverklaringen, vertaald vanuit Russisch en Oekraïens, opgenomen in het boek.

Andere interessante boeken over het uiteenvallen van Rusland en WO II:
De Sofjetmens, het einde van de rode mens van  Svetlana Alexijevitsj
Familiepijn van Milja Falentijn  over het uitroeien (WO II) van een joodse familie.
Ook Siegfried Lenzwaarvan wij meerdere boeken hebben gelezen kwam aan de orde. Zijn boeken zijn stuk voor stuk literaire juweeltjes.